lördag 7 februari 2009

Nasse och Trynet går och fiskar

Nasse och Trynet går och fiskar
-en berättelse av Michael

Det var lördag morgon och Nasse och Trynet sparkade boll...inomhus. De visste att de egentligen inte fick sparka där men gjorde det ändå. Nasse sparkade bollen över köksgolvet och Trynet passade tillbaka. Nasse klippte omedelbart till och bollen seglade i en vid båge genom luften, träffade pappa gris rätt i skallen innan den damp ner i morgonsoppan med ett plask. Pappa gris tappade morgontidningen och grymtade:
-Nej nu får det vara nog pojkar gå ut och lek istället! Han reste sig ur stolen, gick fram till ytterdörren innan han stannade och rotade fram två metspön ur ett hörn.
Nasse och Trynet glodde nyfiket, metspöna brukade de bara få använda vid speciella tillfällen. Pappa gris tyckte det här var ett speciellt tillfälle eftersom han ville få läsa morgontidningen och röka morgonpipa ifred.
-Nasse ta med dig lillebror och gå ner till sjön och se om ni kan fånga några aborrar.
Nasse nickade, tog metspöna i ena handen och lillebror i den andra, och det sista pappa gris såg när han sjönk ner vid matbordet igen, var Nasse och Trynet som vandrade ner för stigen med metspöna över axeln. Trynet hade på sig sin röda byxdress, något som närmast kan beskrivas som en mycket liten strumpa med två hål där benen stack ut.
Nasse viftade med fiskespöna:
-Jo förstår du lillebror, man slänger ut kroken i vattnet och när det börjar guppa i korken drar man allt vad man kan. Trynet lyssnade storögt.
-Nu är vi framme! Ta ditt metspö och klättra upp på bryggan för här ska fångas fisk.
Trynet ställde sig på bryggan och doppade blänket i vattnet medan han ivrigt betraktade korken som guppade.
Nasse lade sig i sanden och slängde ut reven.
-Visst är det roligt att fiska, Trynet? Håll bara i spöet hårt så går det bra.
Det gick en stund och ingenting hände. Nasse slumrade till och snarkade högljutt som bara grisar kan göra, men vaknade plötsligt av ett ljudligt plask och att det ryckte i linan. Han rusade upp och betraktade spänt korken som guppade och försvann under ytan om vartannat.
-Det nappar för mig, jag har någonting på kroken!
Han började ivrigt dra in linan och studerade stolt den lilla mörten som sprattlade på kroken. Nasse brukade faktiskt slänga tillbaka fångsten för han tyckte inte att man skulle vara elak mot andra även om det bara var fiskar.
-Jo ser du Trynet så här fångar man en fisk...
Han vände sig stolt mot Trynet för att visa fångsten bara för att inse att hans lillebror var försvunnen.
På bryggan där Trynet stått fanns nu bara ett par mycket små röda skor kvar. Nasse såg sig omkring. Var var Trynet? Han tittade åt vänster längs stranden, ingen Trynet, han tittade åt höger, ingen Trynet där heller.
Plötsligt fick han syn på Trynet men inte på den plats han förväntade sig.
Långt, långt ute på vattnet forsade Trynet fram i rasande fart hängande i sitt fiskespö med reven spänd som en fiolsträng under vattenytan.
-H..hå...håll fast Trynet! ropade Nasse, ..j...ja...jag ko...kommer...
Trynet svarade inte för det var svårt då halva nosen fanns under vattenytan.
Nu ändrade de riktning och forsade fram längs med stranden.
Nasse slängde metspöet och sprang så fort hans ben bar honom. Att Trynet fått napp på en jättefångst rådde ingen tvekan om, även om allting större än en mycket, mycket liten Abborre kunde räknas som stort när det gällde Trynet.
Nasse började leta. Han sprang åt vänster, innan han vände och letade åt höger. Allt medan Trynet åkte över vattenytan i rasande fart.
Strax fick han syn på vad han letade efter, vid bryggan låg en roddbåt och Nasse hoppade i, greppade årorna och började ro för allt vad tygen höll för nu gällde det att rädda Trynet. Mamma och pappa skulle inte bli glada om han kom hem och berättade att en stor Aborre tagit lillebror. Han vevade med armarna medan årorna vispade upp skum i stora lass men ändå rörde sig båten inte ur fläcken. Nasse upptäckte att han glömt lossa förtöjningen men när han äntligen fått loss den och satte fart ut på sjön var Trynet försvunnen. Mitt ute på sjön slutade Nasse ro och såg sig omkring. Reflexerna på vattenytan gjorde det svårt att se ordentligt. Han tittade åt vänster och han tittade åt höger, han till och med stack ner huvudet under vattenytan men såg bara fiskar som nyfiket stirrade tillbaka. Var fanns Trynet?
Det var kav lugnt på den spegelblanka sjön. Nasse kisade och höll handen som skydd mot solen. Plötsligt såg han en liten prick som närmade sig i rasande fart över vattenytan, jo nog var det Trynet alltid. Nasse började ro för allt vad tygen höll medan han då och då kastade en blick över axeln. Trynet ändrade riktning och studsade som en liten boll där han höll i fiskespöet. Nasse rodde efter medan Trynet ändrade riktning igen och kom rätt emot båten. Han drog in årorna och höll istället ut en liten fiskehåv han hittat under sitsen.
Nu fick han inte missa lillebror. Fisken passerade under vattnet och metreven spändes till bristningsgränsen och så kom Trynet farande i en rasande fart rätt mot håven. När Nasse bara skulle till att håva in lillebror gjorde han en studs på vattenytan med tillhörande kullerbytta och Nasse vispade i luften med håven som bara fångade luft. När han vände sig om kunde han se Trynet försvinna hängandes i fiskespöt.
Nasse kastade håven på båtens botten och började ro för allt vad tygen höll, nu tänkte han inte släppa lillebror ur sikte, inte för en sekund. Trynet forsade framåt, sedan åt vänster, Nasse rodde efter, sedan åt höger, innan Trynet tvärvände och kom tillbaka.
-S...sl...släpp spöet! ropade Nasse med händerna formade som en tratt kring munnen.
Först när Trynet studsat förbi insåg Nasse att om han satt ut håven skulle lillebror befunnit sig i båten vid det här laget.
Nu var Trynet på väg mot stranden i rasande fart och Nasse rodde efter medan årorna vispade. Trynet försvann ner under vattnet, kom upp igen, studsade hit än dit på vattenytan, dök ner under vattnet igen och närmade sig stranden. Nasse rodde efter.
-Sl..slä...släpp spöet Trynet! Släpp spöet!
Trynet lydde inte och fisken och metspöet rände upp på sandstranden i rasande fart och strax efter kom Trynet flygande genom luften, viftandes med armarna innan han försvann in i skogen.
Nasse rodde upp på stranden och flög han också när det tog tvärstopp. Han landade på stranden och plöjde en lång fåra i sanden med nosen djupt nerborrad. När han höjde på ögonbrynet såg han fisken, en stor gädda sprattla och hoppa men av Trynet syntes inte ett spår. Nasse vandrade upp och fick syn på reven innan han tog tag i den och började hala in. Någonting tungt befann sig i andra änden det kunde han känna tydligt. Nasse började håva in reven meter för meter och till sist dök Trynet upp i skogsbrynet klängandes i spöet. Nasse drog upp lillebror och borstade av honom.
-Varför släppte du inte spöet?
Trynet sken i hela ansiktet
-Roligt åka fisk, Trynet åka igen? Åka fisk?
-Så du tyckte det var roligt att din storebror fått ro runt hela sjön som en galning?
Nasse hjälpte lillebror på med stövlarna och satte nappen i munnen på Trynet. Sedan vandrade de upp på stranden för att titta närmare på gäddan som sprattlade i sanden.
-Hjälp mig ner i vattnet igen grabbar? sa gäddan.
-Så det var du som drog lillebror över hela sjön? Nu är du inte så stöddig längre.
-Det var ju ni som slängde ner det där feta blänket i sjön och jag älskar saker som blänker, trodde det var en stor fet abborre? Hjälp mig ner va?
-Nåja men du får lova oss en sak först. Nasse blinkade åt Trynet och stötte armbågen i sidan på honom.
-Vad skulle det vara? undrade gäddan.
-Jo det såg ganska skoj ut att åka på vattenytan och om vi släpper dig får du lova att låta oss bägge åka efter dig fler gånger.
-Jaja jag lovar väl då, sa gäddan, men sätt fast en boll eller nåt, jag gillar inte stora krokar faktiskt.
-Vi lovar det, sa Nasse
Sedan hjälptes de åt att bära den ganska så slemmiga gäddan ner till vattnet och slängde i den med ett plask. Gäddan viftade med stjärtfenan en gång och sedan var den försvunnen.
Nasse tog Trynet i handen och metspöna i den andra och sedan vandrade de hemåt igen.
När de öppnade ytterdörren genomblöta hördes pappa gris grymta förnöjt:
-Har ni haft roligt pojkar? och badat har ni också ser jag.
Nasse undvek att säga att Trynet nyss undkommit att bli middag åt en mycket stor gädda, innan han blinkade åt lillebror, tog fram fotbollen och drog med Trynet till vardagsrummet.
-Pass lillebror! Han sparkade bollen till Trynet som blixtsnabbt klippte till och bollen seglade genom luften, rätt emot den fina vasen som pappa gris nyligen inköpt...men hur det gick med det är en annan historia.

1 kommentar:

Slöjdfröken sa...

Hej!
Mina barn älskar denna berättelsen! De tycker att den är så rolig! Har läst den flera gånger för dem.

//Magdalena med barn